Verslag wandeling Biesbosch op 01/06/2014

20140601_100504

Om 7:30 uur komen we met een 9-tal bijeen op onze vaste vertrekplaats in Schoten.

Het is een kleine groep “enthousiastelingen” met Kathy en Kees als initiatiefnemers.  Kathy als ondervoorzitter neemt de honneurs waar, want Jos is wegens familiale omstandigheden verhinderd, en dan moet er gedelegeerd worden … Niet zo eenvoudig hoor, mensen die afhaken, anderen die bijkomen, ingewikkelde berekeningen voor onze gedelegeerde leidster Kathy. Blijkt er ook nog een nieuw lid op het plein te staan waar niemand wat van afwist. Toch wordt Jean onmiddellijk opgenomen in onze groep en blijkt het aantal deelnemers weer het oorspronkelijke aantal te zijn.  Is al dat gereken en getel voor niks geweest. Allé, we zijn met weinig, maar Kees zorgde er voor dat in Nederland een aantal van zijn familieleden ons opwachten om mee te wandelen zodat de groep uiteindelijk 17 personen telt. Ja, we wandelen in Nederland In Biesbosch, net onder Dordrecht, een uurtje rijden met de auto.

Biesbosch is een uitgestrekt natuur en recreatiedomein, een delta van rivieren, kreken en van wilgen, riet en biezen. Nu de aarde aan he opwarmen is krijgt men in de lente meer water te verwerken op de rivieren.  In Nederland treft men daar reeds enkele jaren maatregelen voor en Biesbosch kadert hierin.  Het gebied werd voor een groot stuk ontpolderd en aan de natuur teruggegeven als een natuurlijk opvangcentrum voor het water. Als het water dan weer in orde is geven ze het terug af aan de zee of zoiets, maar dat had ik niet helemaal begrepen !?!?

In elk geval we zijn benieuwd …

20140601_100829

Het is goed weer, maar de magen knorren en daarom gaan we na een korte kennismaking met onze Nederlandse gezellen in het centrum Biesbosch ontbijten.  Het ontbijt is netjes verzorgd en biedt ons de gelegenheid wat bilateraal overleg te plegen. Gelukkig hebben we Kathy bij om te af en toe te vertalen. Zij spreek beide talen vloeiend (Nederlands en Vlaams). Kortom, na een half uurtje hebben we zowat alle problemen van België en Nederland opgelost.  Die van Europa moeten wachten tot bij de BBQ.

Kaddish is een club die soms heel even kan luisteren maar niet te lang zegt Kathy als de gids vraagt of hij uitleg moet geven.  Joost weet veel over het Biesbosch te vertellen. Plezant als je zo iemand mee hebt.  Je kan hem alles vragen, zelfs geld heb ik gezien na onze wandeling!  En dan maar beweren dat de Nederlanders krenterig zijn, of zou dat dan iets te maken hebben met echte krenten??? Ik weet het niet …

We wandelen op de Jantjesplaatpolder langs de Jantjeskeet over het Jantjespad. Aan de overkant van het water zien we overgebleven stukken griendbos.  Dit zijn knotwilgen waarvan men in vroegere jaren de takken gebruikte.  De griendbos werkers maakten hiervan dan een vlechtwerk om onder water de dijken en dergelijke te versterken. Ook ruwe manden of bennen werden van de dunnere twijgen gemaakt.  Voor het fijnere vlechtwerk gebruikte men de biezen. De biesvelden zijn voor het grote merendeel verdwenen omdat biezen enkel groeien op land dat regelmatig onderloopt, maar dan weer een tijdje droog staat.

20140601_100452

Tijdens de wandeling horen en zien we tientallen, zelfs honderden vogels van allerlei soort. We stappen maar door tot de doorgang verhinderd wordt door een kreek. Dan maar terug naar de juiste afslag.  Och we geven daar niet om, we zijn toch een wandelclub hé. Twee buizerds vliegen majestueus boven ons hoofd.  Prachtig, de stilte, de natuur, werkelijk een plaats om naar terug te komen.  Spijtig dat we de zeearend niet zagen vliegen, want ook die zijn in Biesbosch aanwezig.  Maar de futen, zwanen, kieviten, en tientallen anderen soorten maken veel goed.

Na de wandeling van een tien km langs mooie kreken stoppen we aan de vertrekplaats om ons lunchpakket te verorberen. We moesten wel goed oppassen want er waren kapers op de kust.  Twee grote bruine labradors waren verzot op eten, appels en Johan zijn vingers.  Gelukkig liep alles goed af en kon Johan (die ze Hans of Hansi noemen) door zijn snelle reactie zijn tien geboden houden.

Toen gingen wij op pad  om met de boot een rondvaart te maken.  Na ongeveer 1 km stappen, of waren het er nu toch 2 ??? ik weet het niet meer, moet dat nog eens aan Kathy vragen … konden we plaats nemen op de Whisper, een fluisterboot.  We werden er gelijk allemaal stil van.

20140601_161304

De rondvaart gaf de nodige rust aan de vermoeide benen.  We zagen sporen van bevers.  Afgeknaagde bomen en takken en zelfs een paar burchten, je weet wel, zo’n bevernesten.  Oorspronkelijk werden 30 bevers uitgezet maar nu bedraagt hun aantal reeds meer dan 300.  Ook de beverrat is hier beschermd.  De muskusrat echter wordt verdelgd.  Zij is niet inheems en is zeer schadelijk voor de dijken omdat de muskusrat een ongelooflijke graver is.

Het water is over het algemeen op enkele vaargeulen na zeer ondiep, 50 tot 60 cm.  Je hebt hier dan ook vooral te maken met veel pleziervaart.  Die moeten uitkijken voor de beroepsvaart die altijd voorrang heeft. Maar als niet kan wat moet, dan moet wat kan! Watervogels vinden hier een paradijs.

Veel plezierbootjes varen zich vast op de ondiepe bodem, en daar kunnen die van de beroepsvaart dan wel eens om gniffelen. Met de boot glijden we echt muisstil over het water en genieten van het landschap vanuit een ander gezichtshoek. We varen langs de Rietplaat. De Rietplaat is het meest bekende eiland, is opgespoten en aangelegd voor het toerisme en de watersporters.  Je kan er aanleggen om te barbecueën ...

20140601_123318

Dat is iets wat wij na de rondvaart ook gaan doen.  Maar eerst bezoeken wij nog het Biesbosch museum.  Je kan er echt wat bijleren over de waterhuishouding, de griendwerkers, de fauna en de flora van Biesbosch.  Het centrum zal dan ook het komende jaar een fikse uitbreiding krijgen.  Dan stappen we via een omweggetje terug naar de vertrekplaats voor de BBQ in “De Brabantse Biesbosch”.  Naast kippenbillen, hamburgers, saté en speklappen, kan je er genieten van procureurslappen.  Wij hebben naar die procureurslap een grondig onderzoek ingesteld, maar geen aanwijzingen gevonden en hebben tenslotte wegens enkel procedurefoutjes de zaak uiteindelijk moeten stoppen.  Nou ja, we hebben alles opgegeten met de frieten en de slaatjes, overgoten met wat anti occidantjes (en als je wil weten wat dit is, kan je terecht bij onze delegee Kathy), bier, koffie en zo meer.

Ik weet niet of Europa nog ter sprake gekomen is, ik had het te druk met bakken en eten, toen Joost het woord richtte tot Katrien. De Nederlanders vonden de Belgen best gezellig maar hadden zich wel ingehouden. Na enkele anti occidantjes was het voor Katrien een kleine moeite om daarna zelf het woord te nemen waarbij zij iedereen bedankte voor de deelname aan de wandeling. Met volle buikjes namen we afscheid van onze Nederlandse metgezellen en keerden na een fantastisch mooie dag naar ons geliefde Vlaanderen terug.

 

Johan (die geen Hans of Hansi genoemd wordt)

© Wandelclub Kaddish vzw 2018 -  p/a Jos Van Bavel, Eikenlei 115, 2960 Sint-Job-in’t-Goor