WANDELING NAAR KAPELLEN - ZONDAG 4 SEPTEMBER

Hallo iedereen,

Tussen mijn huishouden en tuinonderhoud, zeg maar ‘tussen de soep en de petatten’, heb ik de tijd gevonden om over onze laatste eigen tocht van dit jaar een kleine neerslag hiervan op papier te zetten.

Stipt 09:45 uur waren alle zestien deelnemers aanwezig aan de start zodat het verloop volgens plan accuraat kon worden gevolgd wat uiteraard voor de organisatoren een welgekomen meerwaarde en voldoening betekende. Iedereen had op weg naar het startpunt wel een fikse regenbui moeten trotseren en allen hadden zich voorzien voor alle weersomstandigheden. Maar … †vanaf de start beseften de weergoden dat zij onze dag extra konden opvrolijken. Zo gezegd, zo gedaan!

Wie dacht dat er alleen loopgraven en bunkers te vinden waren in West-Vlaanderen zat compleet fout. In het noorden van de provincie Antwerpen bouwde het Duitse leger in volle oorlogstijd een verdedigingslinie waarmee zij zich wilden beschermen tegen het geallieerd leger dat volgens hen zou oprukken vanuit het neutrale Nederland. Een inval is er echter nooit gekomen!

Onder leiding van een Schotense gids, een vat vol wijsheid †in verband met onze twee oorlogen en de ontwikkeling van de natuur in het Mastenbos, volgden wij hem langs het loopgravenpad. Op basis van de luchtfoto’s uit 1918 van de Duits luitenant Zimmermann, die in 2007 werden herontdekt, kwamen meer dan 10 kilometer loopgraven en 476 bunkers aan het licht, verspreid over elf gemeenten. Het Mastenbos is dus slechts een stukje hiervan en telt ca. 70 bunkers. Wij lopen 4,8 km door de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog meer dan de hele Westhoek samen! Onderweg konden wij vier diverse bunkers betreden. Alle anderen doen nu dienst als woonst voor de overwintering van vleermuizen.†

Na deze zeer interessant wandeling drong zich stilaan een sanitaire stop op en hoorden wij ook hier en daar grollende hongerige maagjes. Wij zakten af naar het centrum van Kapellen om in de “De Biblo” te genieten van een overheerlijke snack met een drankje. Een rustpauze die ons voldoende energie gaf om een ritje van 5 km te maken met spoorfietsen over de oude militaire spoorlijn. Deze spoorlijn werd gebouwd en gebruikt door de Duitsers tijdens †WO1 tussen het fort van Kapellen en het militaire Kamp Noord in Brasschaat.†

Een oude Leopardtank anno 1969, geschikt voor 4 soldaten, heet ons welkom.

Ondank dat het stevig trappen geblazen was, voerde onze fietstrein ons rustig doorheen de †prachtige verscheiden natuur “De Uitlegger” met bos, weiden en vennen, over de Antitankgracht heen,† richting “Perron Noord” . Dit is een bistro gelegen tegenover het oudste militair vliegveld van BelgiŽ. Soldaten kregen hier hun vliegopleiding. Daar genoten wij van een uurtje verdiende rust †en een drankje. Eťn degustatiebiertje “Dame Jane” wekte de interesse† van heel de groep, men fronste †de wenkbrauwen en de drang was groot om er allemaal van te proeven. Maar wij moesten nog 5 km terug en iedereen zag in dat het behoud van kracht in de benen van groot belang was.

Terug aangekomen aan het startpunt wandelden wij gezapig naar het bistro-restaurant Kandinsky, genoemd naar de Russisch-Frans kunstschilder en graficus, met een sfeervol modern interieur. Hier werden wij verwend met een menu op hoog niveau. De service was er eveneens top. Omstreeks 20:00 uur nam onze voorzitter Jos het slotwoord en bedankte vooral de organisators voor deze prachtige dag en alle andere deelnemers.

Inderdaad het was een prachtige zonnige, zelfs warme dag die er mocht zijn, waarvan wij allen echt van genoten hebben en †weer eens iets nieuws hebben gedaan in ons leven. Wij onthouden evenwel ook dat de zadels niet echt ‘kontvriendelijk’ waren voor senioren.

Tot de volgende

Jean

© Wandelclub Kaddish vzw 2018†- †p/a Jos Van Bavel, Eikenlei 115, 2960 Sint-Job-in’t-Goor